Az okok, amiért Haaland nem igazolt Madridba

Immáron hosszú hónapok óta erősen kapcsolatba hozták Erling Haalandot a Real Madriddal, azonban a transzfer végül nem valósult meg, mert a norvég játékos a Manchester Cityt választotta.


A norvég játékos szerződtetése tehát számos alkalommal felmerült a Real Madridnál, különösen az elmúlt másfél évben. Attól a naptól kezdve, hogy a vezetőség zöld utat adott a transzfernek, a játékos képviselete folyamatos kapcsolatban állt a Real Madriddal – illetve a klub erősen figylemmel követte a játékos körüli dolgokat. Még a múlt héten is tervben volt a szerződtetése.

Miért nem tett soha hivatalos ajánlatot a Real Madrid, miért csak szimpla kapcsolatfelvétel történt, hogy életben tartsa az érdeklődését? A vezetőség mindig is érdekes játékosnak tartotta Erling Haalandot.

A kezdetek

A Molde csapatánál töltött időszaka alatt is figyelték már, de inkább kivártak, amíg beérik az ifjú titán. Ez sikerült is, először Ausztriában majd Németországban. Ez idő alatt Haalandnak jelentős hátránya volt, hisz a klub immáron hosszú évek óta egyetlen játékosra összpontosít, az pedig Kylian Mbappé. A két transzfer ugyan nem zárta volna ki egymást. Sem Haaland, sem Mbappé nem mondta azt, hogy nem akar játszani a másikkal. A Real Madrid számára azonban mindig is Kylian volt a prioritás.

Minden átgondolásra került, különösen a gazdasági szempontok. A két játékos szerződtetése nem okozott volna gondot az öltözőben, mint azt Carlo Ancelotti mondta: a csapat rendkívül szerény, senki nem gondolja azt, hogy fontosabb a másiknál. Mbappé érkezése komoly változásokat hoz a klubnál, és ha a Real Madrid emellett szerződtette volna Hallandot: az egyszerre túl sok lett volna. A Real Madrid úgy gondolja, hogy Karim Benzemának még legalább két jó szezonja van a legmagasabb szinten, mellette pedig bőven elfér Mbappé, aki pótolná a franciát távozás esetén.

A gazdasági szempontok kétségkívül közrejátszottak abban, hogy Erling Haaland nem lett a Real Madrid játékosa. Az átigazolási díj, a játékos fizetése és különböző jutalékok összesen 350 millió eurót jelentettek volna, amit a Real Madrid vezetősége orbitálisan nagy összegnek tartott. Bár az igaz, hogy nyártól jó pár millióval csökken a fizetés Madridban: távozik Gareth Bale, Marcelo, Isco – de még ez sem elég ahhoz, hogy a két transzfer létrejöjjön.

Jutalékok és a sérülések

Tehát az ügynöki díjak, jutalokék és az átigazolási összeg is vita tárgyát képezte. A futball az elmúlt években megváltozott, és szinte minden játékosnak jóval nagyobb átigazolási díja van ügynökeik miatt. Ezek olyan költségek, amiket ki kell fizetni, de csak egy bizonyos pontig. A klub számára egyértelmű volt, hogy sosem szabad kivételt tenni, és ebben a tekintetben határozott a vezetőség.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Haaland nem ingyen érkezne – Mbappéval ellentétben. A norvég játékosnak 75 millió eurós kivásárlási ár szerepel a dortmundi szerződésében. Ami a sérüléseket illeti: a Real Madrid megvizsgálta, hogy pontosan hány sérülést szenvedett Halland az elmúlt egy évben. Bár az eredmények pozitívak voltak, de az ebben a szezonban bekövetkezett izomsérülései fejfájást okoztak Madridban.

Összefoglalva tehát a Real Madrid figyelmes és éber volt a transzferrel kapcsolatban, egészen a múlt hétig. Erling Haaland végül a Manchester City ajánlatát fogadta el, ahol rengeteg pénzt fog keresni – heti 400.000 fontot, ami jóval meghaladja a Real Madrid által kínált fizetést.

Most kezdődik egy újabb csatár keresése, aki a következő Haaland lehetne. Ez ugyan nem könnyű feladat, de a Real Madrid addig támaszkodhat Karim Benzemára, Rodrygóra, Vinícius Júniórra és nagy valószínűséggel Kylian Mbappéra.


forrás: MARCA

Talán ezek is érdekelhetnek:

Leave a Reply