A mozdulatlanság csupán látszat Madridban ( I. )

Tudom, hogy most minden oldal és minden hír Messi távozásával leuralva. Értem, hiszen ugyanezt éltük át amikor Cristiano Ronaldo távozott tőlünk. És ebben az írásban is fogjuk emlegetni, érinteni őket, mert megkerülhetetlen. Olyan nagy befolyással bírtak/bírnak a klubjaik életére, amit a rajongók nem is biztos, hogy felfognak. És csak azt látják, ami a pályán zajlik. Megpróbálom leírni több cikk alapján összeollózva, mi, miért, hogyan zajlik most Madridban.

Noha a látszat az, hogy csend van, csak a Bernabeu felújításán dolgozó gépek zaja töri meg a csendet a Real Madrid háza táján, ez egyáltalán nem így van. A klub anyagi jövője, játékoskerete és versenyekben való indulása is most, ezekben a napokban dől el. Szerintem Pérez és a vezetőség nem sokat alszik mostanában.

Kezdjük akkor azzal, ami mindenkit foglalkoztat: jön Mbappe vagy nem jön?

Senki sem fog örülni annak, amit most le kell írnom. Mert nincs semmi biztos. Mondtam, hogy kell foglalkoznunk Messivel. Mert ez most az ő további sorsán (is) múlik. Ugyanis amennyiben Messi aláír Párizsban, Mbappe nagy valószínűség szerint elérhető lesz. A franciák ugyanis eladni kényszerülnek így is, mert az FFP nem teszi lehetővé számukra, hogy igazoljanak bárkit, amíg a bevételi oldalon nincs semmi.

Ennek ellenére ingyen ugyan, de gyarapodtak egy Európa bajnok kapussal, és szintén ingyen magukhoz csábították Sergio Ramost is, de fizetést is kell adni nekik. Ami pedig nem kevés a kiadási oldalon amúgy sem, hiszen Neymar és Mbappe is busásan ki van tömve, ugye. Vettek ugyan egy Hakimit, de az aprópénz a sztárjaik költségei mellett. Amennyiben Messi is csatlakozik hozzájuk, úgy évi 20 millió euró körüli fizetést kell neki is adniuk, hiszen ennyi volt a (felére csökkentett!) fizetése a Barcelonaban.

Így természetesen a madridisták álma az most, hogy Messi felvegye a kék mezt, mivel Florentino Pérez kivár. Amint a PSG jelzi, hogy Mbappe szabadon igazolható, ugranak. Sanchez a hírek szerint járt Párizsban, kipuhatolózta talán a helyzetet, de Messi és a Barcelona szakítása teljesen átírja az augusztust.

al-Khelaifi és Florentino Pérez (kép:Marca)

Viszont ha Messi nem csatlakozik a párizsiakhoz, úgy a Real Madrid inkább megvárja, amíg letelik a szerződése, és elhozzák jövő nyáron ingyen, de nem kockáztatják a baráti viszonyt a PSG vezetőivel, különösen nem az el-Khalifi és Pérez közötti már – már baráti kapcsolatot.

(ide annyit fűznék még hozzá, hogy Messi esetleges csatlakozása viszont akár le is csökkentheti Mbappe árát, hiszen muszáj lesz eladniuk, mert egyszerűen képtelenek lesznek fizetni, noha ismert, hogy a PSG nem szokta komolyan venni az FFP szabályait)

Miközben az átigazolási piacon a Real Madrid ezt az egyetlen igazolást hajlandó eszközölni az idei évben, az eladási oldalon szinte teljesen nyitott. Mint korábban írtunk már erről, szinte minden játékos eladó, ha nem is szó szerint.

Luka Jovic az egyik, akinek az eladásából bevételt remél a klub. A szerb 2019-ben csatlakozott a Real Madrid keretéhez, Zidane kifejezett kérésére. A Frankfurtból érkezett középpályás se a pályán, se a magánéletben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Frankfurtban remek játékokat produkált, Madridban ez messze elmaradt a korábbi formájától. Aztán a karantén szabályok megszegése miatt került bajba Szerbiában, majd sikerült ugyan megházasodnia, de korábbi kapcsolatából született gyereke – kb egyidőben. És noha a Real Madrid színleg sose szól bele játékosai magánéletébe, azért a Királyi Gárda elvárja a játékosaitól, hogy feddhetetlen legyen a magánéletük, és jó példát mutassanak. Ha ez nem sikerül, akkor ezt a pályán kell lenyűgöző játékkal kompenzálni. Jovic túl messze rúgta a lasztit, vissza lett adva kölcsön a Frankfurtba. És újra minden rendben volt vele a pályán és azon kívül is. Nem mindenki bírja a madridi nyomást, tudjuk. Értesülések szerint Jovic nem szeretne távozni, még egy esélyt kér Carlo Ancelottitól.

A másik játékos, akit nagyon szeretne eladni a Real Madrid, nem más, mint Isco Alarcón. Most sokan a szívükhöz kapnak. Szeretjük, igen. Sajnos a 2019-es szezonja nagyon rosszul alakult, először vakbélműtéten esett át, amiből a vártnál hosszabb ideig tartott a felépülése, aztán Lopetegui menesztése után nem tudta elfogadni, hogy Solari veszi át a csapat irányítását. Lopeteguival a munkakapcsolata nagyon jó volt, a válogatottból ismerték egymást, Isco olyannyira nem békélt meg a mester menesztésével, hogy nem volt hajlandó edzéseken együttműködni Solarival, nem végezte az utasításoknak megfelelően a gyakorlatokat – ki is maradt rendszeresen a keretből.

Zidane visszatérésével kezdett ugyan rendeződni a helyzete, de korábbi varázslatos formájához nem talált vissza, teljesítménye hullámzó volt. Most, hogy mikor a távozása napirendre került, úgy néz ki, hogy a játékos is ugyanazt szeretné, mint a klub: ő szívesen váltana. Először szóba hozták a Juventussal is, de ez valószínűleg csak pletyka volt. A relális és egyre közelebbi klub az AC Milan, akik 18 millió eurót kínálnak a játékjogáért.

Tulajdonképpen szeptember elejéig még bármi történhet, lesznek biztosan pletykák is, igazából viszont arra vár mindenki, hogy Kilyan Mbappe megjelenjen orvosi vizsgálaton Valdebebasban. Azt akkor vehetjük már biztosra.

A klub életét és jövőjét befolyásoló történésekről szóló írás második részt itt olvashatjátok.)

Források: Marca, AS, Goal, kiemelt kép:Marca

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOK
ÁltalánosÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKOK LIGÁJABAJNOKSÁGÉrdekességekNYILATKOZATOKSzerződésekSzuper Liga

Leave a Reply