A mozdulatlanság csupán látszat Madridban ( II.)

A cikk első részében a játékosigazolásokkal foglalkoztunk. Most nézzük meg a klubra ható külső hatások sokkal jelentősebb és hosszú távon befolyásoló tényezőit: szabályok, megállapodások. Igyekszem egyszerűen, érthetően leírni.

Most vissza kell ugranunk az időben. Egészen addig, hogy Real Madrid – Cristiano Ronaldo, Barcelona – Leo Messi. 2018, Ronaldo távozik a Real Madrid kötelékéből 9 év és 4 BL győzelem után. A szurkolók nagyobb része a sárga fedélzetpadlóig szidja Florentino Pérezt emiatt. Pedig Pérez már akkor látta, amit a Barcelona és Bartomeu nem.

Nem volt még COVID diktálta világ, a kontinens két legnagyobb klubja minden bérletet és jegyet eladott, a lelátók tömve voltak. Virágzott a futball turizmus, hiszen vagy Messit, vagy Ronaldot akarta látni mindenki, ki – ki a saját klubszimpátiája szerint. Amikor Zinedine Zidane bejelentette a távozását, a madridisták magukba roskadtak, hiszen ő volt a MESTER, a LEGENDA, az IKON. Nem tudták, hogy legrosszabb még előttük van: hidegzuhanyként szakadt eztán a nyakukba Cristiano Ronaldo Juventusba igazolása.

Amin most legnemesebb ellenfelünk szurkolói mennek keresztül, azt mi már jól ismerjük. Tudjuk, milyen elveszteni a legnagyobb csillagot, egy klublegendát, a sikerek zálogát. Kemény, nehéz akkor is, ha bárki más is épp a kedvenc, ezt higgye el nekem mindenki! Sose volt első számú kedvencem Ronaldo, igaz, a legtöbb esetben a keretben annyi szívemnek kedves játékos van, nem nagyon tudok egy abszolút favoritot megjelölni, de amikor Navas távozott, vigasztalhatatlanul zokogtam. Zidane távozásakor is (másodszor, mert ez elsőt nem is vettem komolyan).

Pérez már akkor látta azt, amit a Barcelonánál még sokkal később sem akartak meglátni. Akkor indult el az a folyamat, aminek a végén megalakult a Szuperliga, vagy aminek a következménye a tegnap robbant szenzáció: a Real Madrid és a Barcelona is elutasítják a La Liga eléjük (és a többi a spanyol bajnokságban szereplő klub elé) tárt szerződést, ami a bajnoki mérkőzések televíziós közvetítési jogait adja el.

Mostanra egyikük sincs Barcelonában. Vidal vételárával azóta is tartozik a Barcelona, Suarez elengedése is nagy hiba volt, Messié tragédia (kép: The Sun)

Na, menjünk végig az elejétől. 2018-ban,amikor Cristiano Ronaldo azt hitte, hogy a minősége szabhatja meg a fizetését, szembesülnie kellett azzal, hogy bizony ez nem így működik. Florentino Pérez kerek perec utasította el a fizetés emelését. Ezt sokan nem értik, sőt, azóta is haragszanak az elnökre.

Pedig Pérez látta és látja azt, ami végbe megy. Látta, hogy Ronaldo ide vagy oda, bizony egyre gyakrabban akadnak üres székek a stadionban. Látta, hogy melyik mérkőzés mennyi tévénézőt ültet le a kanapéra. És ezek a számok világosan megmutatták, hogy a hagyományos, klasszikus futball hanyatlása megkezdődött.

Fogynak a nézők, kevesebb szurkolótól kellene ugyanazt a bevételt produkálni, ezt pedig a belépők, bérletek drágításával, a shopban árult cikkek árának emelésével, további előnyös szponzori szerződésekkel lehet megoldani. Ekkor még nem beszélünk se COVID-ról, se zárt kapus mérkőzésekről.

Mindeközben Barcelonában mind a két végén égetik a gyertyát. Egymásra halmozzák az igazolásokat, egekbe emelik Messi fizetését (ami részleteiben el volt titkolva a Barca drukkerek előtt is, olyannyira vérlázítóan és mocskosul rengeteg). Mindezektől remélve végre egy valamirevaló eredményt, de csatlakoznak. A Bajnokok Ligájából rendre kihullanak, és a kisebb kupa vagy bajnoki cím nem hozza el se az anyagi, se a szponzori, se a szurkolói megelégedettséget.

Az agyatlan költekezésük egyre baljósabb árnyékokat rajzol a Camp Nou falaira, de Bartomeu és a vezetőség nem látja, nem akarja látni vagy a csodában bíznak.

Ezt tetézi aztán a COVID. Madrid 2019 nyarán végre nagybevásárlást rendez, Zidane is vissza tér, a drukkerek bizakodnak, aztán tavasszal leáll a bajnokság, bizonytalan időre. Sose fogjuk elfelejteni, hiába indul újra, másfél évig nézők nélküli mérkőzéseket kell!/szabad csak rendezni. Szigorú ellenőrzés alatt vannak a játékosok, ennek ellenére is felüti a fejét a koronavírus itt-ott a keretekben.

A Real Madridot azelőtt talán soha meg nem élt sérüléshullám is súlytja, miközben minden játékos fizetésért van ott. Kétszer 10%-os bércsökkentés után se lehet ugrálni, nem hogy 150-200 milliós sztárt igazolni! Nem úgy Barcelonában. Mint egy vérbeli magyar dzsentri, úgy szórják a pénzt, a kongatott vészharangok ellenére.

Florentino Pérez ekkor már 18 hónapja grundol a Szuperliga megalapításán. Látja azt, hogy az UEFA a bevételeinek nagyon kis hányadát osztja vissza azon klubok között, akik ezt produktív előállítják neki. Eltűnik, elsuvad a pénz, amit ide le se lehetne írni, egyrészt mert senki nem tudja, mennyi is konkrétan. Másrészt ide se férne, talán.

A Szuperliga ellenséges fogadtatásra talál mind az azt nem értő szurkolók között (ebben a sajtó melója is benne van félinformációk és szándékos ferdítések, torzítások miatt), mind az első körben abból kihagyott klubok körében. Pláne az UEFA ellenzi, büntetésekkel, az általa indított sorozatokból való kizárással fenyegeti a Szuperliga első körös résztvevőit.

Na de hátrább az agarakkal, hiszen Florentino Pérez nem ilyen ostoba. Semmilyen jogszabályt nem hágott meg, senkinek nem ártott, a terve sose volt titok. Mindent alaposan megfontolt, kidolgozott, előállt egy olyan versenysorozattal, mely alapjaiban a világon már több más sportágban megállta a helyét, biztosít egy nagyon magas színvonalat, és a klubok abszolút tisztán anyagilag is jól átláthatóan és méltányosan, tisztán kapnak a bevételekből.

Persze, az UEFA ellenérdekelt, és van akkora hatalma, hogy megijeszthette a klubokat, de a spanyol kereskedelmi bíróság első és másod fokon is a Szuperliga mellett hozott döntést, majd a múlt héten a svájci legfelsőbb bíróság is. Ez ellen nem lehet tovább fellebbezni, az UEFA vesztesként végzett, a Szuperliga előtt minden akadály elhárult. Mindemellé az UEFA által kiszabott bírságokat is eltörölte a bíróság, így azt az érintett Szuperliga – alapító klubok nem kell befizessék- ezt a pénzt már nem tudják ellopni Ceferinék.

(mindeközben a svájci rendőrség több UEFA alkalmazottat letartóztatott korrupciós vádakkal a tegnapi napon, mely elképzelhető, hogy éppen az UEFA által tett fellebbezés során feltárt bizonyítékok alapján történt, így saját maga alatt vágta ki a fát-a szerk.)

Alig hogy lezárult az UEFA elleni pereskedés a Szuperliga miatt, most Florentino Pérez újabb ellenféllel néz szembe. Ugyanis a La Liga a bajnokságban résztvevő klubok elé tett egy szerződést, mely a következő 50 (!) évre egyetlen – méghozzá amerikai – média szolgáltatónak adná el a mérkőzések közvetítési jogait.

Ezzel ugye több baj van. Egyrészt a tárgyalásokból abszolút kihagyták mind a Real Madridot, mind a Barcelonát, holott ez a két klub hozza a nézőszám szignifikánsan nagyobb részét. Másrészt a klubok alig több, mint 10%-ban részesülnének a bevételekből, ami megalázóan alacsony. Harmadrészt pedig ezt az 50 évre szóló szerződést azokkal a klubokkal kötnék meg, akik jelenleg az első osztályban szerepelnek, de az alsó ház ugye teljes mértékben változik szezononként. Effektív aláírhatná egy klub, akik egy évet játszanak a La Liga Santanderben, aztán ezt a szerződést el kellene beleszólási, változtatási lehetőség nélkül fogadnia annak a klubnak, akik jelenleg a másodosztályban szerepelnek, de jövőre felkerülhetnek, akár évekre. Minden oldaláról vizsgálva Tebes (a La Liga regnáló elnöke) egyrészt hülyének nézi a klubokat, másrészt maga felé hajlik a keze.

Az meg, hogy erőlteti az amerikai vonalat ezzel a (CVC nevezetű médiacéggel) szerződéssel, megint csak azt a fenyegetést is jelentheti, hogy a nagyobb nézettségű mérkőzéseket könnyebben vigye amerikai helyszínre, európai idő szerint képtelen időpontban játszott meccsek – például éjszakai időpontban rendezett El Clasico vagy Madridi Derbi… Ugye, hogy nem?!

Nos, az FFP szabályairól már szólt írásunk, most ezért azzal nem foglalkoztam. Talán érthető lesz így a mit – miért, – hogyan és – mikor tesz Pérez kérdésekre a válaszok keresése. Mindig nézzetek a dolgok mögé, ha itthon nem is könnyű, de próbáljunk a sorok között olvasni. Nem minden az, aminek látszik messziről.

A látszólagos csend és nyugalom mögött most jogászok hada, könyvelők és közgazdászok, sportszakmai segítők dolgoznak folyamatosan, hogy a Real Madrid anyagilag stabil maradjon, Mbappe jöjjön, az FFP miatt ne büntessék a klubot, a spanyol (még bonyolultabb) szabályozásoknak is megfeleljen minden a klubnál.

Források: Marca, NSO, Diario AS, képek:Marca

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁltalánosÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKSÁGNYILATKOZATOKSzerződések
Barátságos mérkőzésekSÉRÜLÉSEK
Beharangozó: Alaba premier?

Leave a Reply