Fortea már fehér mezben – az Atlético Madrid és a Real Madrid közötti megállapodás nem létezik többé?

Volt egy íratlan, de mindkét fél által eddig tiszteletben tartott megállapodás. Sem a Real Madrid, sem az Atlético Madrid nem csalja át a másiktól a játékosokat. Ennek ezennel vége?

Jesús Fortea az, aki miatt ezt az úgynevezett „megnemtámadási szerződést” a klub megszegte. Miközben a klubok vezetői között a kapcsolat kimondottan jónak volt nevezhető, ez a jövőben változhat. De miért?

Spanyolországban a 16 éven aluliak nem létesíthetnek munkaviszonyt, azaz az utánpótlásban szereplő játékosokat nem köti semmilyen szerződés. Fortea hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy nem szeretné az Atlético Madridban folytatni, és nem kellett sok idő elteljen, hogy átöltözzön fehérbe. És mivel nincs szerződés, ami kötelezné, az Atlético tehetetlen.

Miguel Ángel Gil Marín és José Ángel Sánchez kapcsolata jó. Legalábbis eddig jó volt, de elképzelhető, hogy ez most 180 fokos fordulattal fog megváltozni, és Fortea átpártolása lesz az a szikra, ami felrobbantja ezt.

Mindeddig a két madridi klub nem tárgyalt egyetlen csapat játékosával sem a másik tudta nélkül – se az utánpótlásokban, sem a nagycsapatban, sem a női csapat játékosaival. És nem csalták el a másiktól az utánpótlás tehetségeit.

2011 nyarán például a Real Madrid érdeklődést mutatott Kun Agüero iránt. Maga Gil Marín kérte meg Florentino Pérezt, hogy fékezze meg az átigazolását, amit Pérez meg is tett, és Agüero végül 40 millióért a City játékosa lett. Más esetekben pedig a két klub megállapodott egymással, mint Theo Hernandez vagy Marcos Llorente esetében.

„Nagyon örülök ennek az új kihívásnak. Hala Madrid”. Írta tegnap délután ki a közösségi oldalán Fortea, aki egyike annak a hét Atlético de Madrid akadémiai játékosnak, akik a Cadena SER szerint az elmúlt hetekben felajánlották magukat Madridnak. Az első aláíró; ki tudja, ha nem az utolsó.

Itt még Atlético mezben, ki tudja, mennyi játékos követi? (kép : Marca)

Hogyan tovább? Személyes vélemény, de én egyre határozottabban azt veszem észre, hogy a tanulságos esetek után, mint Sergio Ramos vagy korábban Cristiano Ronaldo távozása, de leginkább az idén májusban robbant Kylian Mbappe eset után a Királyi Gárda vezetőinek elege lett abból, hogy bármilyen korrektséget tanúsítson bárki iránt, és ezt aztán mind játékosok (és családtagjaik), mind a játékos ügynökök, mind a többi klub kihasználják.

És a Real Madrid ezentúl a szóbeli megállapodásokat sem fogja elhinni, hiszen az létre jött januárban a franciával is. De a mai világban az adott szónak nincs már semmilyen ereje, itt bizony már az erősebb kutya… tudjuk.

Amennyiben Fortea, aki jelenleg 15 éves, betölti a 16 életévét, szerződést kötnek vele. Ahogyan teszik jelenleg sorra a nagycsapatban a fiatal játékosokkal. Gigászi kivásárlási ár megjelölésével, egyrészt jelezve a többi klub irányába, hogy nem eladók. De a másik ok az, hogy a klub szeretné biztonságban tudni értékeit.

Az olajmillók által támogatott klubokkal szemmel láthatóan a Real Madrid és a többi történelmi klub nem tudja felvenni anyagilag a versenyt. Elképzelhetetlen, hogy egy európai szellemiséggel és a hagyományos piaci alapokon működő klub olyan feltételeket tudjon felkínálni bármelyik sztárjátékos részére, mint amilyet Haaland vagy Mbappe kaptak az arab tulajdonosoktól.

Nem tudnak mást tenni, mint a saját felfedezettjeiket 16 éves koruktól a játékos számára is elfogadható szerződési feltételekkel a klubhoz kötni. És természetesen a Real Madrid nem fogja soha feladni, mindig küzdeni fog minden csapatával a címekért. Pérez megoldást keres, és talál is arra, hogy hogyan lehetséges sikereket kovácsolni és kupákat nyerni akkor, amikor lassan már azokat is az kapja, aki többet ad érte.

Hiszem és fenntartom azon véleményem, hogy a Real Madrid igyekszik a futball értékeit megtartani, a hagyományait tiszteletben tartani és mindig is a törvényeket, szerződéseket betartva igyekszik az elitben maradni.

Hogy az Atlético Madrid vezetőinek milyen reakciói lesznek erre, amit Fortea csatlakozása vált ki, kíváncsian várom.

Forrás: a Marca és az AS cikkei, kiemelt kép szintén Marca.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÉrdekességekREAL MADRID BALONESCOSzerződések
REAL MADRID BALONESCO
Elhunyt Pedro Fernándiz

Leave a Reply