Hová tűntél? III. rész – Christoph Metzelder

A “Hová tűntél?” sorozatunk második részében Christoph Metzelderrel foglalkozunk, aki 2007 és 2010 között szolgálta a klubot. Nézzük hogyan alakult a német védő karrierje a Real Madrid után!


Christoph Metzelder pályafutása 1999-ben kezdődött a Preußen Münster színeiben ahol mindössze egyetlen esztendőt töltött el, mert 2000. nyarán a Borussia Dortmund szerződtette. A sárga-feketéknél rögtön sikert aratott.

Első szezonja után meghívót kapott a német válogatottba, ahol szintén sikerrel kezdett, hisz 5-2-es győzelmet szerzett csapatával Magyarország ellen egy barátságos mérkőzés keretein belül.

Második idényében bajnoki címet ünnepelhetett a Dortmunddal, illetve már 14 mérkőzése volt a válogatottban, akikkel egészen a 2002-es FIFA Világkupa döntőig meneteltek. A 2003/04-es idényt teljes mértékben kihagyni kényszerült, hisz Achilles-ín sérülést szenvedett – majd a következő szezonja sem sikerült jól, csupán 16 találkozón lépett pályára.

A nemzeti csapatban vitathatatlan kezdővé nőtte ki magát 2005. novemberére, valamint a bajnokságban is szerzett két gólt. 2007. április 18-án nem sikerült új szerződést aláírnia a Dortmunddal, ezért a szezon végén ingyen került a Real Madridhoz.

Spanyolországi kalandja nem kezdődött valami jól, hisz a sérülések rögtön megtalálták, ezért bőven hiányzott is. Már 2008-at írunk, amikor egy műtétet követően 60 napra kidőlt, és kihagyta az AS Roma elleni Bajnokok Ligája mérkőzést. Nem sokkal később, egy Real Zaragoza elleni (2-2) bajnokin tért vissza, ahol mind a 90 percet a pályán töltötte.

Sok játéklehetőséget ezután nem kapott Madridban, mégis kulcsfontosságú játékos volt a német válogatottban, akikkel egészen a 2008-as Európa-bajnokságig menetelt, de végül a spanyol nemzeti csapat legyőzte őket a döntőben. Illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy rögtön két trófeával gazdagodott, amint a Blancókhoz igazolt.

A 2008/09-es idényben Pepe eltiltás miatt kihagyni kényszerült 10 mérkőzést, ezért Meltzelderé lett a főszerep a védelemben. A bizalmat megkapta, és jól is teljesített. Ott volt egy szép, Sevilla elleni 4-2-s győzelemben és a Barcelona (2-6) ellen is kezdőként lépett pályára. A Spanyolországban töltött évei alatt ezen időszak volt a legszebb számára.

2010. június 30-án lejárt a szerződése, és távozott a klubtól.

A szezon vége előtt bejelentette, hogy visszatér Németországba, ahol azzal a Schalkeval kötött hároméves szerződést, akiknél már szerepelt ifjú korában.

Németországban már többet számoltak vele, de nem igazán indult valami jól az idénye, hisz csapatával rögtön két vereségbe szaladt bele. Kulcsfontosságú játékos volt a Bajnokok Ligájában, illetve a kupában is – amit sikeresen el is hódítottak.

2013 májusában, 32 esztendősen bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul labdarúgástól. Végül, 2019. júliusában a német ARD TV-hálózatnál kezdett el dolgozni közvetítőként.

Jelenleg is vizsgálatok folynak ellene gyermekpornográfia miatt, ami miatt el kellett hagynia egykori klubjának, a Preußen Münsternek az elnöki székét. Metzelder ugyanis 2013-tól a klub kötelékében kezdett el dolgozni: először asszisztensként, majd a Felügyelő Bizottság tagjaként – amit végül az elnöki szék követett 2019. szeptemberében.

Statisztikái klubcsapatokban:

  • Preußen Münster: 32 mérkőzés, 4 gól, 0 gólpassz, 4 sárga lap és 2556 játszott perc
  • Borussia Dortmund: 158 mérkőzés, 2 gól, 7 gólpassz, 18 sárga lap és 12506 játszott perc
  • FC Schalke 04: 74 mérkőzés, 2 gól, 3 gólpassz, 6 sárga lap és 5893 játszott perc
  • REAL MADRID: 31 mérkőzés, 0 gól, 1 gólpassz, 3 sárga lap és 2421 játszott perc
  • Borussia Dortmund II: 2 mérkőzés, 135 játszott perc

Trófeák:

  • Spanyol bajnok (2007/08, Real Madrid)
  • Spanyol szuperkupa-győztes (2007/08, Real Madrid)
  • Német bajnok (2001/02, Dortmund)
  • Német kupagyőztes (2010/11, Schalke)
  • Német szuperkupa-győztes (2010/11, Schalke)

forrás: Wikipédia, UEFA.com, FIFA.com, Transfermarkt

Share on facebook
Share on twitter

TALÁN EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

Zidane: “Hazard gólja után megváltozott a meccs”

A Real Madrid 4-1-s győzelmet szerzett a Huesca felett, Eden Hazard góllal tért vissza. Zinédine Zidane pedig így értékelte a mérkőzést. “A legfontosabb a győzelem. Olyan volt ez számunkra, mint egy döntő. A mérkőzés előtt beszéltünk a győzelem fontosságáról,

TOVÁBB »
zidane_lelepett_az_edzotaborbol

Zidane lelépett az edzőtáborból

A Real Madrid hivatalos honlapján jelentette be, hogy Zinédine Zidane vezetőedző személyes okokra hivatkozva távozott a csapata kanadai edzőtáborából. A klub elég szűkszavúan fogalmazott Zidane távozását illetően. Ami biztos, hogy elutazott Montrealból, az edzéseket pedig segítője, David Bettoni tartja.

TOVÁBB »