COVID riasztás a La Liga-ban

Az utóbbi napokban megugrott a pozitív esetek száma a La Liga csapatok játékosai között. ( Cadiz 5, Barcelona 2, Celta 5, Betis 6, a teljesség igénye nélkül, de ezek csak az új esetek, amik hozzá adódnak a korábban igazolt pozitív számokhoz). Egyes kluboknál több, mint 10 pozitív eredmény született. Ehhez kapcsolódik, hogy a női elsőosztályú csapatok (Primera Iberdola) az elmúlt napokban 31 új esetet jelentettek, és a kosárlabda csapatok játékosai között is magas a fertőzöttek száma. Ez utóbbi veszélyezteti a közelgő El Clasico rangadót is a pozitív esetek magas száma miatt.

Ezért a La Liga módosította a protokollját, ami a mérkőzések megrendezését és a játékosok mindennapi életét is szigorúbban szabályozza.

Az első és második osztályú csapatok esetében egy, legfeljebb két mérkőzés halasztható el. Ehhez azonban egy sor feltételnek kell teljesülnie. A szövetség és a La Liga már korábban módosította a szabályokat, hogy a COVID miatt ne kelljen újra leálítani a bajnokságot. Ennek érdekében azon felül, hogy a játékosok 100%-ának beoltottnak kell lennie, egy sor záradékot vezettek be.

A versenyszabályzat 10.2 pontja eddig úgy írta elő, hogy a mérkőzések megrendezéséhez a nagycsapatok nevezett játékosainak a száma minimum 7 kell legyen, ezt lehetett kiegészíteni az utánpótlás keretéből. Ezt a számot most 5-re csökkentették abban az esetben, ha a nagycsapatok játékosai COVID pozitív eredmény miatt maradnak ki a keretből.

Az első osztályú csapatok esetében egy, a másodosztályú csapatok esetében két mérkőzés halasztható el, de ennek van egy lejárati dátuma. Azaz nem halasztható el a meccs a bajnokság 30. napja után, vagyis maximum március végéig (mivel így az a szezon befejezéséig még pótolható).

Szabadságról visszatérve minden játékos köteles a negatív PCR teszt eredményt bemutatni, mielőtt az edzéshez csatlakozna. Január 15-éig heti PCR tesztet kell végezni, és naponta szerológiai tesztet (gyorsteszt, ahogy mi mondjuk). Ezt a napi tesztelést a csapatoknak a szezon végéig el kell végezni minden játékoson.

Hazai mérkőzések előtt a klubok a játékosaikon a mérkőzés napjának reggelén kell a teszteket elvégezni, míg az idegenbe utazó keret tagjait az utazás megkezdése előtt. A La Liga 60 tesztet bocsát minden klub rendelkezésére.

Minden FIFA szünetről visszatérőt, minden új érkező játékost, három vagy annál több napos pihenés után visszatérőt is azonnal PCR tesztnek kell alávetni.

Javasolt az öltözők használatának mellőzése, azaz a játékosok felöltözve érkeznek az edzésekre és a mérkőzésekre, azok végén pedig ugyancsak így távoznak. „Ezen területeken nagy a fertőzésveszély. Rendkívüli intézkedéseket kell tenni” – tanácsolja a LaLiga a kluboknak. Amennyiben mégis az öltözők használata mellett döntenek, úgy azokat gyakrabban fertőtlenítve, és egy időben maximum hét játékos használhatja. Étkezések alatt egy asztalnál maximum négy fő ülhet.

A kontakt esetek karanténba helyezésével és elengedésével kapcsolatban az egyes Autonóm Közösségek Egészségügyi Minisztériumának előírásait kell betartani. Vagyis tíz nap karantén a szoros kapcsolatokat illetően, annak ellenére, hogy mentesülnek a karantén alól. A LaLiga azt javasolja, hogy a következő tíz napban napi tesztet végezzenek el, attól fogva, hogy a kontakt pozitív eredményét megtudják, és még egy utolsót körülbelül hét nappal az utolsó pozitív érintkezés után (ez családtagokkal való érintkezések esetén logikus).

A szövetség és a La Liga abban bízik, hogy ezen intézkedések segítenek abban, hogy a bajnokság mérkőzéseit ne kelljen elhalasztani, illetve a bajnokságot megszakítani. A nézők kizárásáról, üres lelátók előtti mérkőzésekről egyenlőre nincs hír, de védettségi igazolvány és maszk használata kötelező a stadionok területén.

Források: AS , Marca, kiemelt kép szintén AS

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOKÉrdekességekKiemeltSzerződések
ÁTIGAZOLÁSOK

Leave a Reply