Asensio: „Nem is tudom, mi történt ebben a Bajnokok Ligájában”

Mindössze két nap, és itt a döntő. Marco Asensio harmadik Bajnokok Ligája döntője előtt adott interjút. Elmesélte, hogyan élte át ő a döntőig tartó bámulatos utat.

Ennyire közel a döntőhöz, hogy alszol?

Jól alszom, köszönöm. Az igaz, hogy ezen a héten másképp készülünk. A Bajnokok Ligája döntőben minden játékos szeretne játszani, ezért különösen készülünk rá. Igyekszem kiélvezni ezt a hetet és nyugodtan szembe nézni a döntővel.

Már tudod, hogy milyen érzés, és nem lep meg semmi, igaz?

Ez lesz a harmadik BL döntőm, az előző igazi szenzáció volt. Akkor nehezen tudtam elaludni, de mára jobban megy a játékra való mentális felkészülés. Maximális koncentrációra van szükség, és próbáljuk csak erre összpontosítani magunkat.

Elhiszed mindazt, ami a Bajnokok Ligájában történt eddig?

Igen, elhiszem, bár az igaz, hogy ez a BL szezon nagyon más volt, mint az eddigiek. Az összes selejtezőn visszatértünk, hihetetlen meccsek voltak. Mikor vége lett, nem is tudtuk, hogy mi történt. Olyan közösség van a szurkolóinkkal, amit soha azelőtt nem éreztem. Mindannyiunk számára nagyon különleges volt.

Olyan ellenfelek ellen, mint a PSG, Chelsea, Manchester City, bele képzeled magad az ő helyzetükbe?

Fájdalmas és bonyolult helyzetek voltak, de én egy Real Madrid játékos helyzetében voltam. Nagyon élveztem. Még egy utolsó meccs van hátra, ami a hab a tortán ebben a szezonban. Megpróbáljuk megnyerni a tizennegyedik Bajnokok Ligája címet.

Ezt csak az tudja indokolni, ami a melleteken van, a Real Madrid címere, a mez adta büszkeség.

Ez, és rengeteg munka. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy véletlen, de nem az. Mindenre fel kell készülni. A City elleni meccs előtt láthattunk egy videót az eddigi visszatéréseinkről. Minden mérkőzés előtt fel kell készülni minden eshetőségre, győzelemtől a vereségig, mindentől függetlenül. Ez működik, ez tükröződik a mérkőzéseken.

Egy könnyű fejessel segítetted a csapatot hosszabbításhoz a City ellen...

Ezek apró részletek. Micsoda segítség! (nevet) Aztán visszanéztem, és jelentőséget nyert. Hittel kell játszani a végéig. A Real Madrid DNS-ében van, hogy megpróbál mindent az utolsó pillanatig. Igaz, a levegőben kicsit hezitáltam, hogy bele tudok-fejelni, vagy sem. Végül megcsináltam, és Rodrygo betalált, ez hosszabbításhoz, döntőbe jutáshoz vezetett.

Ezek azok az apró részletek, amelyek megváltoztatják két csapat között az egyensúlyt.

Igen, a futballban ahogy egyre érettebb leszel, rájössz, hogy ezekre a részletekre ügyelni kell. Az összes Bajnokok Ligája mérkőzésen, amit a Real Madriddal játszottam, ezek a részletek döntöttek a kieséses szakaszban és a döntőkben is. Ez olyasvalami, amit nekünk sajátunkká kell tennünk, és ebben a klubban ezt tanítják nekünk.

Mire kell felkészülnötök a Liverpool ellen? Milyen részletekre kell figyelnetek?

Ezt előre nem lehet tudni, ez a meccsen fog kiderülni. De fel kell készülnünk a meccs összes percére, a játék minden fázisára, és elemeznünk kell az ellenfelet. Mindenekelőtt önmagunkra, az eredményeinkre kell koncentrálnunk, ügyelni arra, hogy ne hibázzunk, mert azt azonnal kihasználják. A Liverpoolnak nagyon gyors játékosaik vannak elöl. Gondosan ügyelünk mindenre, és ott van a szívünk, a szenvedélyünk, hogy újra elnyerjük a Bajnokok Ligáját. Versenyképesek vagyunk, nem véletlen, hogy ennyi döntőbe bejutottunk és ennyi BL címünk van.

Elemzések szerint a teljes meccs bármelyik mozzanata döntő lehet az elsőtől a kilenvenedikig.

Igen, a döntő minden perce, minden mozzanata döntő lehet, egy kapus pillanatnyi hibájától kezdve a rivális minden lépésén keresztül a góljai vagy a mi góljaink, minden. Egy ponton ha elkapod az ellenfelet, ha egy percre megzavarodik, és ki tudod használni ezeket a gyenge pillanatokat, döntő lehet. Múlhat azon, hogy egy játékost becserél az edzőjük vagy nem, közülünk valaki beáll vagy nem, bármi. A játék egyik fázisában jól vagy rosszul támadunk vagy az ellenfél támad jól vagy rosszul. Minden mozzanata a mérkőzésnek döntő.

Az elmúlt két évben nem a Santiago Bernabéuban játszottunk a felújítási munkák miatt. Idén visszatérhettünk, és ez sokat segített, a Bernabéu varázslatos atmoszférája. Mindent bele adtunk, hogy eljuthassunk a döntőbe, élvezhessük a versenyt, és remélhetőleg meg is nyerhessük.

Hogyan értékeli a saját szezonját? Milyen mérleget von le az idei teljesítményéről?

Büszke és boldog vagyok. Nem volt könnyű az előző két szezon után. Kiérdemeltem Carlo bizalmát. Valahányszor lehetőséget adott, gólokkal, gólpasszal háláltam meg a bizalmát. Az idei szezonban produkáltam a legjobb statisztikát, amióta a Real Madridnál vagyok. Büszkeség, de többet, még többet akarok. Ki vagyok éhezve még több sikerre. Ebben a sorban állok, és ebben a sorban akarom folytatni.

Mostanra a sérülés előtti játékos újra?

Ebben a szezonban jobbnak tartom magam a sérülésem előtti Asenionál. A számok is ezt mutatják, de érettebb is lettem. Érettebb, hogy szembe tudjak nézni jó és rossz helyzetekkel egyaránt. Ezt az egyensúlyt igyekszem megőrizni. Ebben sokat fejlődtem: bízom önmagamban, legyőztem önmagam, tudom, hogy kell elviselni és túlélni jó és rossz időszakokat.

Azt hiszem, ez a szezon mindent megadott. Jó és rossz is volt benne, amikor kevesebb lehetőséget kaptam. De tudtam, hogyan kell kihasználni őket amikor kimehettem a pályára. Ezért érzem úgy, hogy jobb vagyok, mint a sérülésem előtt.

Nagyok az elvárások Marco Asensio iránt?

Lehet, hogy az emberek más szemmel látják a felém támasztott igényt. Ezt nem tudom irányítani. Én igyekszem a tőlem telhetőt megtenni, ahogy ebben az idényben is. Van, amikor úgy tűnik, hogy amit teszek, azt kevesen ismerik el, ez nem az én dolgom. Ez az eddigi legjobb szezonom, a harmadik legjobb góllövő lettem idén. Ez sokat segített a bajnokság során, a cím elnyerésében is. És remélhetőleg a harmadik BL cím elnyeréséért is.

A bal lábad egy ostor.

Hát úgy tűnik, igen. Ez olyasvalami megint, amiért sokat dolgoztam. Az edzéseken a sérülésem óta ezen fejlesztettem, hogy magabiztosabb legyek. Az ilyen szép gólok nem véletlenek.

Tudod, hogyan kell csúnya gólt szerezni?

(nevet) Szeretnék sok csúnya gólt lőni. Többet, kevésbé szép gólt szerezni. A végén ezek a fontosak, hiszen a csapatok jóval mögöttünk végeztek, a gólkülönbség sokat számít. De az az igazság, hogy ebben a szezonban nagyon szép gólok születtek.

Álmodsz egyet Párizsban is?

Logikus. Remélem, lesz lehetőségem segíteni a csapatomat a pályán, amiben csak tehetem. Szerintem sokat segíthetek a csapatnak.

Az a gól az Alaves ellen, és a gólöröm?!

Az csak úgy jött, egy darabban láttam. Egy kicsit elrontottam, és láttam, hogy az edző változtatni akar. Tudtam, hogy ez lehet az utolsó esélyem a játékban. Csak a szurkolók támogatását, a szeretetét magam és a csapat iránt. A gól után az öröm robbanásszerű volt. Láttam, hogy a Bernabéu tele van szurkolókkal, mint ahogy általában, és ez arra késztet minket, hogy visszatérjünk. És bajnokságokat nyerjünk, ahogy az látható.

Beszéljünk a jövődről. Egy év van a szerződésedből.

Most csak a döntőre gondolok. Nincs más a fejemben. Utána meglátjuk. Még nem beszéltem a klubbal. Felmérik a helyzetet, és mindenki számára a legjobbat fogják tenni.

2020 novembere után újra a válogatottban szerepelhet.

Nagyon jó hír. Boldog vagyok. Az, hogy meghívást kaptam, nagyon fontos dolog nekem. Élvezem, mert a klubhoz képest egy teljesen más feladat. Megváltoztatja a mindennapokat. Azért dolgozok, hogy ez normális legyen, mindenkor. Luis Enrique remek edző, amint azt már bizonyította. Tökéletesen választ keretet, és ezt, hogy meghívott, igyekszem meghálálni a belém fektetett bizalmat.

Érette, amit a kihívásokról, az áldozatokról mondott (mármint Luis Enrique)?

Szeretem a kihívásokat. Ha elolvasta bárki az egész nyilatkozatot, abban azt mondja, hogy meg kell ragadni a lehetőséget. Itt is az a helyzet, hogy lehet, hogy öt percet kapsz, amit ki kell használnod. Az biztos, hogy az, hogy meghívott a keretbe, azt én megérdemeltem, efelől nincs kétségem, mert ő csak azokat hívja, akik megérdemlik. Szeretném kihasználni a lehetőséget amit kaptam.

Melyik játékos lehet meghatározó a Liverpool elleni döntőben?

Bármelyik. Bárki. Nekik is remek játékosaik vannak. Nékünk is. Soha nem tudhatod előre, hogy mi fog történni. Tudom, mi mindannyian készen állunk arra, hogy döntő szerepet vállaljunk a tizennegyedik elhozatalában. Remélem, hogy megadjuk a szurkolóinknak.

Utolsó kérdésként: Megvan a kép a Juventus elleni cardiffi finálé góljáról?

Megvan otthon, be van keretezve, de nincs kiakasztva a falra. Az valami nagyon furcsa volt. Kétségeim voltak a döntő előtt, hogy bekerülhetek-e a keretbe, mert csak 18 játékos kerülhetett be. Pedig a szezon utolsó heteiben jó formában voltam. A döntő előtti interjúban azt mondtam, hogy ha gólt szerzek, azt a családommal fogom ünnepelni. Ott voltak a jobb oldalon. Szuper, szép és rendkívül különleges pillanat volt a számomra.

A gól a Juventus ellen

Eredeti cikk a Marcan. Kiemelt kép: therealchamp.com

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJANYILATKOZATOK
BAJNOKOK LIGÁJANYILATKOZATOK

Leave a Reply