A Real Madrid első Galaktikus korszaka: 10 kulcsfontosságú pillanat

Íme 10 legfontosabb pillanat a sztárokkal teli korszakból, már ami Florentino Pérez első elnökségi ciklusát illeti.


A labdarúgás még soha nem látott olyat, amit a Real Madrid képviselt 2000-től a Galaktikusoknak köszönhetően. Ők voltak a világfoci „box-office”-a, avagy: a világ legkiemelkedőbb játékosaiból álló csapat, amelyet hatalmas költségvetéssel állítottak össze. Ezek a játékosok amikor pályára léptek, a csapat igazán sikeres volt. A Real Madrid ebből globális márkát épített.

1. Florentino Pérez megválasztása

2000 nyarát írunk, amikor a klub három éven belül második BL-trófeáját nyerte meg – miután 32 esztendőn át ezen trófea nélkül maradt. Lorenzo Sanz (az akkori elnök) előrehozatta az elnökválasztást annak reményében, hogy kamatoztatni tudja az európai sikereket elnöksége meghosszabbítására a klub 100. születésnapja előtt. A klubon belül azonban nem volt minden rendben. A klubnak súlyos adóssága volt. Ekkor merült fel Florentino Pérez neve, aki Spanyolország egyik leggazdagabb üzletemberei közé tartozott. A spanyol építőipar fellendülésében komoly szerepet vállalt saját cégével, az ACS-vel.

Pérez kampányában ígéretet tete arra, hogy rendezi a klub adósságát és szerződteti Luis Figót, a LaLiga akkor talán legjobb játékosát. Ezekkel az ígéretekkel 2000. július 16-án megnyerte az elnökválasztást több, mint 3000 szavazattal. Az elnökválasztás szoros volt, de a levélszavazatoknak köszönhetően Pérez győzött. Pérez volt az első olyan elnökjelölt aki győzni tudott hivatalban lévő elnök ellen.


2. Luis Figo leigazolása

A világrekorder átigazolás, amely megváltoztatta a Real Madrid történelmét. A hír június 5-én robbant ki, amikor Lorenzo Sanz éppen azzal volt elfoglalva, hogy megünneplje lánya és Michael Salgado házasságát. Figo, vagyis inkább ügynöke megállapodott Pérezzel a Madridba igazolását illetően. Kivásárlási ára hatalmas volt Barcelonában, egész pontosan 10.000 peseta (62 millió euró) plusz adó. Figo ekkor tagadta a hírt – hisz Pérez esélyei gyengék voltak – de végül két héttel később bejelentésre került a transzfer. Pérez tehát teljesítette első küldetését. Hónapokkal később Figo megnyerte az Aranylabdát. Debütáló szezonjában kiemelkedő volt: kilenc gólt szerzett és 17 gólpasszt osztott ki, ennek köszönhetően ért véget a négyéves bajnoki cím várakozása.

Ezen a napon (amikor a Real Madrid megnyerte a bajnokságot) Figo mesterhármast szerzett az Alavés ellen, korábbi csapata a Barcelona pedig a negyedik helyen végzett.


3. Zidane leigazolása

Zidane 2001 júliusában érkezett Madridba. Egy újabb világrekorder igazolás, 11.500 pesetáért, azaz mintegy 76 millió euróért a Juventustól. Akkori hírek szerint Zidane már egy évvel korábban megegyezett szóban Pérezzel. Zidane már világbajnokként és Európa-bajnokként érkezett Madridba, ezután pedig a Bajnokok Ligája megnyerését tűzte ki célként hisz 1998-ban pont a Real Madrid ellen vesztették el a döntőt a Juventussal.

Pérez úgy jellemezte őt, mint: egy olyan játékos, aki a Real Madridban való játékra született. Zidane lett tehát Pérez legújabb szupersztárja, azonban ennek ellenére komoly kritikák érték a franciát. A Real Madrid elvesztette a Király-kupa döntőt a Deportivóval szemben – mindezt a Bernabéuban, a klub 100. évfordulós ünnepségén. Ha ez nem lenne elég, a Blancók ekkor a harmadik helyen végeztek a bajnokságban.


4. Az a bizonyos BL-gól

A Galaktikus-projekt sok mindent megélt Európában az 1998-as Juventés és a 2000-res Valencia elleni BL-győzelem után. A 2002-es döntő a Leverkusen ellen ugyanilyen különleges volt. Az elődöntő is emlékezetesre sikeredett, hisz 1960 után a Real Madrid először ütötte ki a Barcelonát európai kupasorozatban. 2002. május 15-ét írunk, ekkor rendezték Skóciában a döntőt. Raúl hamar gólt szerzett – azonban a Leverkusen hamar kiegyenlített Luciano révén. Ekkor következett Zinédine Zidane káprázatos találata, amit mai napig emlegetnek. Robert Carlos passzát követően a felső sarokba bombázott. Ez a dönt más szempontból is emlékezetes maradt, hisz ekkor szállt be a kispadról az akkor még 20 esztendős Iker Casillas aki a sérült Cesar Sanchezt váltotta. Iker káprázatos védéseket mutatot be a meccsen.


5. Ronaldo Nazario leigazolása

Figo és Zidane nem volt elég: a szupersztár, ergo Galaktikus-igazolásoknak folyamatosan jönniük kellett, minden nyáron legalább egyet. A pénzügyi gondok nem jelentettek többé problémát miután a klub 2001-ben egy megállapodást kötött az edzőpályájának eladásáról. Az egyetlen feladata Péreznek az volt: visszahozni a Barca korábbi támadóját Spanyolországba, Ronaldo Nazariót. 2002 augusztusában ez is megtörént.

Dráma: Joan Gaspart, a Barcelona akkori elnöke úgy próbálta szabotálni az átigazolást, hogy harcba szállt Fernando Morientesért, a Real Madrid egyik legjobbjáért. Az Inter Milan végül „segített” a Real Madridnak azzal, hogy csökkentett Ronaldo átigazolási díján. Ronaldo egyébként két súlyos térdsérülést is szenvedett a Serie A-ban, de miután a 2002-es világbajnokságon megnyerte az Aranycipőt: karrierje újra felfelé ívelt. Fizikai állapota azonbna késleltette a Madridban való bemutatkozását, de megérte várni. Október 6-án debütált, a kispadról beszállva gólt szerzett mindössze egyetlen perc alatt. A Real Madrid megnyerte a bajnokságot és Ronaldo gólkirály lett.


6. Del Bosque, Hierro, Makelele távozása

A jó időszak végül nem tartott tovább. Elkerülhetetlen problémák léptek fel. A Galaktikusok érinthetetlenek lettek és nem lehetett szinte őket lecserélni sem, ezért mások boldogtalanok lettek másodlagos szerepükkel. A vég kezdete 2003 nyarán jött el, amikor kiderült, hogy az akkori vezetőedző Vicente del Bosque és Fernando Hierro csapatkapitány is távozik. Del Bosque hóbortja nem illet az új korszakhoz, Pérez modernebb vezetőedzőt szeretett volna. Egy évig beszélni sem beszéltek egymással. A Real Madrid tehát nem hosszabbította meg Del Bosque szerződését, annak ellenére, hogy a csapat megszerezte 29. bajnoki címét. A klub ekkor felajánlotta számára a technikai igazgató posztot, de ő ezt visszautasította amit a spanyol média amolyan töréspontnak nevezett akkoriban.

Az idősödő Hierróval is megromlott Pérez viszonya, ezért a bajnoki győzelmet követően rögtön felröppent a hír, hogy azonnal távozik. A híres bajnoki cím ünneplése végül összeomlott. Cluade Makelele volt a harmadik távozó, ő a Chelsea-be került eladásra. A klub nem volt hajlandó fizetésemelést adni neki. Pérez az esetre annyit reagált akkoriban: „nem fogsz hiányozni. Nem tudsz fejelni és ritkán volt olyan alkalom amikor három méternél tovább passzoltál.”


7. David Beckham leigazolása

Pérez azon a véleményen volt, hogy Beckham lesz az, aki átveszi Makélélé helyét. Ő volt az egyetlen (de Galaktikus) érkező 2003-ban. Egy nappal azután, hogy a Real Madrid 35 millió euróért szerződtette: 500 újságíró vett részt a bemutatásán. A klub ekkor azt is közölte, hogy annyi megkeresést kaptak, mint a Bajnokok Ligája elődöntőjére. Ezen igazolás előtt egy héttel nevezték ki az új vezetőedzőt is Carlos Quieroz személyében. Az újabb korszak ígéretesen kezdődött: Beckham gólt szerzett debütáló mecscén a spanyol Szuperkupában, majd napokkal később első bajnokiján is betalált. A Real Madrid 2003. decemberében még a Barcelonát is legyzőte a Camp Nouban, így 20 év után ELŐSZÖR nyert Clásicót a Real Madrid.

Tavasszal a LaLiga és Király-kupa megnyerésében is esélyesebbek voltak, döntőben jártak, de végül egyik győzelem sem jött össze.


8. BL-kudarc, bajnoki szezon összeomlás

A baj nagy volt. Quieroznak nem volt könnyű feladata az öltözőben és fontolóra vette, hogy távozik. Amikor a dolgok rosszabbra fordultak, az drámai volt. A 2004-es Király-kupa döntőben Beckham gólt szerzett, de végül 3-2-re kikapott a csapat a Real Zaragozától. A Bajnokok Ligájában még rosszabb volt a helyzet: a Real Madrid kínos módon kikapott a Monacótól a negyeddöntőben. A hazai 4-2-es vereséget 3-1-es vereség követte. Az EFE hírügynökség a Real Madrid történelmének egyik legrosszabb éjszakájaként hivatkozott az esetre.

A Real Madrid korábbi játékosa, Morientes (aki ekkor a Monacóban volt kölcsönben) mindkét találkozón gólt szerzett. A csapat végül csak a bajnoki cím elhódításában reménykedhetett, azonban ez nem történt meg. A Real Madrid az utolsó hét bajnokijából hatot elveszített és a negyedik helyen végzett. Ez volt az első alkalom, hogy a Barcelona megtudta előzni a Blancókat a Galaktikus-korszakban. „Nem követtünk el hibát azzal, hogy nem hosszabbítottuk meg Del Bosque szerződését.” – mondta Pérez.


9. Öt edző, nulla trófea

Mit csinálsz, ha elfogynak a Galaktikusok? Szerződtetsz egy újat. Michael Owen volt az újabb Galaktikus, 2004 augusztusában szerződtették – azonban korántsem ért el akkora sikereket, mint Zidane, Ronaldo, Figo vagy Beckham. Egy év után távozott. Ez példátlan pályafutás volt a Real Madrid történelmében hisz fél évszázad után elször fordult az elő, hogy három évig trófea nélkül maradt a csapat. Öt edző: Quieroz, José Antonio Camacho, Mariano Garcia, Vanderlei Luxemburgo és Juan Ramon Lopez Caro. Ez az ötös semmit nem tudott nyerni.

Ezek után még a „Galaktikus” kifejezés is egyre negatívabb formát öltött. Beckhamet a klub távol-keleti előszezoni körút fontos szereplőjének titulálta, nagyobb hangsúlyt fektetve a kereskedelmi dolgokra a pályán elért sikerekkel szemben. Ami még rosszabb volt: a Barcelona dinamikusabb projektet dolgozott ki Joan Laporta (elnök) és Frank Rijkaard (vezetőedző) alatt. A katalánok 2005-ben meg is nyerték a bajnokságot.


10. Pérez igazolásai

Pérez végül 2006-ban lemondott elnöki tisztségéről. A spanyol labdarúgás ekkor teljesen megrendült. „Nem számítottam rá.” – mondta Enrique Cerezo, az Atlético Madrid munkatársa. A Getafe vezetője, Angel Torres: „A dolgok biztosan nagyon rosszul mentek ha ez Pérez lemondására vezettek.”. Az egymás követő vereségek voltak az utolsó cseppek a poháran. A Mallorca ellen elszenvedett 2-1-es vereség rávilágított arra a csapat hiányosságára. Ezt követte az Arsenal elleni 1-0-s vereség a Bernabéuban, mindezt a BL-ben. A Real Madrid a Király-kupában megsemmisítő, 6-1-es vereséget szenvedett a Zaragoza ellen.

Pérez megbeszéléseket folytatott Raúllal és Lopez Caro vezetőedzővel, majd távozott. „A Real Madridnak változásra van szüksége. Lehet, hogy elrontottam a játékosokat. Ebben az értelemben én vagyok a bűnös.” – mondta Pérez.

A csapatban borzasztó volt a hangulat. Sergio Ramos ekkor bírálta csapattársai hozzáállását a mallorcai vereség után, de Raúl és Ronaldo is beszállt a vitába. Garcia Remon (korábbi edző) túltűrést említett a játékosokkal szemben, véleménye szerint ők csak futballisták. Pérez tehát lemondott, helyét Ramón Calderón vette át. Ez volt Florentino Pérez első ciklusa a Real Madridnál.


forrás: ESPN, Wiki, Transfermarkt

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJANYILATKOZATOK

Leave a Reply